Pernilla & Oskar Janner

Stora och små nyheter från Hillsro

Öland söndag

Publicerad 2021-09-29 10:00:00 i Resor och utflykter,

Efter en god natts sömn njöt vi av en god frukost. Det fanns inget småvarmt men gott bröd, pålägg, ägghalvor, yoggi, müsli och en massa annat så vi blev mätta ändå.
När vi packat ihop våra saker och checkat ut tog vi något som hette "stenkusten" norrut. En smal väg precis vid kusten, det kändes som om vi var ute på alvaret och åkte. Makalöst vackert både när vi sakta rullade norrut och när vi stannade för att kolla på natur och stenformationer.
Nästa stopp var Högby kyrka, utanför Löttorp. Där finns en sten som markerar Ölands luftslott. Devisen är från 2 Kor 4:18 - det synliga är förgängligt men det osynliga är evigt. Vi hittade rätt och beskådade både sten och luftslott - och de kossor som delar hage med luftslottet.
Så ett stopp vid Byrums raukar. Det var lite klurigt att hitta dit men väl framme var det absolut värt besväret. Kändes som vi bytt ö och hamnat på Gotland. Fyra meter höga raukar växte ur havet. Jättehäftigt! Vi klättrade och fotograferade och klättrade lite till.
Färden vidare norrut och nu började vi bli hungriga men alla matställen vi körde förbi var stängda för säsongen. Men när vi kom fram till Byxelkrok fanns där ett helt vanligt gatukök som hade öppet. Tack och bock och vi njöt lunch på uteserveringen med havet i sikte.
Nästa resmål Ölands norra udde. Med mätta magar åkte vi norrut. Stannade en stund vid Neptuni ängar som om man är där i rättan tid lyser blått av blåeld. Nu var det höst-brunt men fint ändå. Bara någon enstaka kvarlämnad blå blomma fanns det kvar.
Sen körde vi hela vägen till Långe Erik. Promenad på den stenbelagda "fyrstigen" runt udden. Jättefint - på riktigt fint. 
Nu var det dags att köra söderut - för längre norrut kom vi ju inte. Valde den "stora" riksväg 136 denna gång och satte fart söderut. Stannade en sväng vid Föra kyrka. Kyrkan var öppen och vi fick se den både utifrån och inuti. Vi letade också upp gravstenen till Pernillas chefs pappa och fotograferade åt honom.
Ett sista stopp hann vi med innan vi lämnade ön. Vi hade köpt eftermiddagsfika i Löttorp och stannade på en rastplats mellan Borgholm och bron för att fika och uträtta andra behov man brukar göra på rastplatser. Sen körde vi hemåt i motsolen, över bron och hela vägen hem. När vi packat upp blev det te och mackor på Ölandslimpa till kvällsmat.
 

Om

Min profilbild

Oskar och Pernilla

Vi är två galningar som bloggar om allt och intet. Vi vill gärna få kommentarer, men inte spam.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela